På trods af, at de fleste herhjemme efterhånden har både hurtige forbindelser og store datapakker på deres telefoner – i mange tilfælde stort set ubegrænsede – så er det stadig populært at have et hjemmenetværk. Dette er der mange gode grunde til, herunder stabiliteten og at det for mange også er den billigste og hurtigste løsning. Yderligere sikrer man sig at have et netværk, der som udgangspunkt altid står tændt og aktiveret, frem for et hotspot som man konstant skal slå til og fra. Og med flere og flere smart devices, der fylder i hjemmet, og som i mange tilfælde kræver en konstant internetforbindelse for at fungere optimalt, er det en fordel man nærmest ikke kan komme uden om.
Netop ved at forbinde mange enheder til dette ene hjemmenetværk skaber man dog også en altoverskyggende sårbarhed, som man bør tage seriøst. Ved at der er ét stort knudepunkt, har man reelt skabt en forbindelse alle enhederne imellem, og dette kan ondsindede aktører desværre udnytte til kriminelle foretagender, chikane og andre både ulovlige og ubehagelige formål.
Derfor tager vi et kig på, hvad du helt konkret kan gøre for at beskytte dit netværk i hjemmet mod angreb (eller forsøg på disse) fra udefrakommende. Men først kunne det være relevant at tage i betragtning, om hvorfor du egentlig skal beskytte dig i først omgang.
Er det overhovedet relevant at tænke på?
Du tænker måske, at du ikke er noget oplagt offer, og måske også at du faktisk slet ikke har noget, som andre kunne være interesserede i enten at stjæle, kopiere eller decideret ødelægge. Men alene med økonomisk bedrageri for øje er alle et oplagt offer, og med de mange automatiserede angreb der skyder med spredehagl, behøver man ikke gøre sig særligt bemærket for at kunne blive ramt.
Således vil man f.eks. kunne opleve at blive ramt af ransomware, hvor ens enhed eller dele af den bliver låst fuldstændigt med en stærk kryptering. Det er stort set kun ved at have en særskilt backup, at man kan slippe helskindet gennem sådan et angreb, og selv da kan man ikke vide sig sikker. Eneste anden løsning for at få adgang til sine data igen er ved at betale. Bagmændene har dog et reelt ønske om faktisk at tjene penge på det, så beløbet kan for de fleste synes overkommeligt – men alligevel ærgerlige penge at miste. Kan man overleve uden sine data, og f.eks. bruge en ældre backup, bør man gøre dette. Man kan også være udsat for mere personlige angreb, eks. gennem ens overvågning eller webcam. Dette kan have katastrofale følger for privatlivets fred og ens dagligdag.
Sådan beskytter du dit hjemmenetværk
Der er flere helt grundlæggende ting, man skal gøre for at beskytte netværket. Nogle af tingene er nemme og helt gratis at implementere, mens andre er lidt mere avancerede og kan koste penge. Men blot ved at gøre de grundlæggende ting er man nået et langt stykke ad vejen.
- Ændr standard-brugernavn og -kodeord. Din router eller modem kommer med et brugernavn og kodeord som standard. Og selvom disse måske er tilfældigt genererede, er det en rigtig god idé at skifte begge dele. Dette gælder selvfølgelig selve adgangen til netværket, men ikke mindst administratoradgangen. Du skal selvfølgelig sørge for at vælge et stærkt kodeord og skifte det ofte.
- Opret et gæstenetværk. Selvom du som udgangspunkt selvfølgelig kender dem, der kommer på besøg i dit hjem og har brug for adgang til netværket, er det ikke sikkert, at alle har rent mel i posen. Og selv hvis de har, kan deres enheder være blevet kompromitteret af tredjeparter, som dermed får uberettiget adgang. Du kan derfor med fordel oprette et særskilt gæstenetværk – dette kan gøres på nogle routere, alternativt skal du have en særskilt til formålet. Her bør du selvfølgelig også skifte brugernavnet og kodeordet.
- Brug en VPN. Dette er et helt oplagt skridt at tage, og da man nemt kan finde en VPN gratis, behøver det heller ikke være en dyr løsning. Ved at bruge en VPN sørger du for, at din forbindelse er krypteret, uanset hvem der måtte kigge med. Du kan med fordel installere en VPN direkte på routeren eller modemmet, således at du sikrer, at al tilkoblet trafik forbliver krypteret konstant.
- Sluk netværket, når du ikke bruger det. Det sidste råd må du i høj grad gøre op med dig selv og din husstands behov. Har du mange smart devices i hjemmet, herunder f.eks. lamper og overvågning, er det måske ikke en god idé at slukke det helt. Men har du mulighed for det, så kan det være en rigtig god idé at sætte en timer på stikkontakten og have det slukket, når du er på arbejde, er ude at rejse eller måske mens du sover.
Af andre generelle tips bør du have et godt antivirusprogram installeret, som opdateres så ofte det er muligt. Ligeledes bør du have en firewall, og denne findes i nogle versioner også direkte på routeren eller modemmet – alternativt kan du undersøge, om det er muligt at installere en sådan, hvilket det er på de fleste nyere modeller.